I forbindelse med norskfaget har vi sett filmen Vinterland som hadde premiere 19. Januar 2007. Filmen er regissert av Hisham Zaman som før hadde gjort store gjennombrudd med kortfilmen ”Bawke” i 2005. I Vinterland møter vi skuespillerne Raouf Saraj (Renas), Shler Rahnoma(Fermesk), Kawa Gille og Alibag Salimi. Filmen er laget og produsert i Norge men tar utgangspunkt i den kurdiske flyktningen Renas. Han har flyttet til Norge i håp om å få et bedre liv, bort fra krig. Han har fortsatt kontakt med familien sin gjennom en rød telefonkiosk rett utenfor huset hans. Der hjemme har familien skaffet ham en kone, Fermesk. Bildene han har fått av henne, faller han flatt for i forelskelse, men når hun kommer til Norge synes han ikke hun var så flott som han trodde, og det oppstår komplikasjoner og problemer rudnt forholdet deres.
Temaet i filmen vil jeg si er skuffelse. Til tross for at Renas har fått nydelige bilder av Fermesk, er skuffelsen stor når han møter henne på flyplassen. Filmen tar på mange måter opp hvordan avtalt ekteskap kan være en stor skuffelse, og forrholdet mellom de to nygifte.
Filmen er veldig enkel både med kameravinkler, lyd og lys og konsept. Likevel klarer den å fange oppmerksomheten din med den innviklede historien til Renas og Fermesk. På en god måte blir det også brukt humor i filmen, som igjen gjør filmen morsommere å se på. Fortellingen foregår kronologisk og er ikke veldig komplisert på noen måte. I tillegg er jo filmen veldig kort som gjør det lett å forstå alt som skjer.
Jeg vil ikke si filmen passer for barn, den er litt for kjedelig for dem. Men voksne/ungdommer er en passende alder for denne filmen. Jeg tror filmen bra å se hvis du vil ha noe du kan tolke litt som du vil, og se en litt morsom og underlig kjærlighetshistorie.
Filmen er stort sett bra og underholdende, men det er ikke første filmen jeg ville valgt å leie en lørdags kveld. Veldig morsom er den rett og slett ikke, og den passer bedre som et analytisk verk enn for underholdning. Likevel er den åpen for tolkning som gir deg muligheten å se filmen fra ditt eget perspektiv.